Monsters blauwgevoeligheid en AM en wratziekteonderzoek
De afgelopen maanden is er bij het kweekbedrijf hard gewerkt om alle onderzoeksresultaten van diverse proefvelden op papier te krijgen. Zo zijn alle proefvelden gesorteerd en zijn de knollen op de verschillende eigenschappen beoordeeld. Na de eerste selectie zijn er monsters genomen voor het bepalen van de blauwgevoeligheid voor het koken en bakken.
Koken en bakken
Op twee momenten in het seizoen bepalen we de kwaliteit. Dit zijn de periodes december/januari en april/mei. Van iedere zaailing hebben we twee kook en bak monsters genomen. In totaal zijn er in deze eerste periode ruim duizend monsters gekookt en gebakken.
Blauwschudden
Tijdens het blauwschudden worden de aardappelen bewust beschadigd om zo de gevoeligheid te kunnen bepalen na ongeveer vijf dagen. Voor consumptieaardappelen ligt de grens lager dan voor frites- en chipsaardappelen. Zaailingen die te gevoelig zijn voor stootblauw worden weggegooid.
Aardappelmoeheid (AM) en wratziekte
Als alle uitslagen bekend zijn wordt er een laatste selectie uitgevoerd om te bepalen welke zaailingen er door gaan naar het volgende jaar. Zodra dit klaar is, beginnen we met het uitzoeken van knolletjes voor het AM- en wratziekteonderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij het HLB in Wijster. Na het inzetten van de monsters duurt het ongeveer 3 maanden totdat er een uitslag bekend is.
Kruisen
Het nieuwe jaar is begonnen, dus ook het maken van een nieuw kruisingsprogamma voor het komende jaar. Hierbij kijken we vooral naar wat er gevraagd wordt over tien jaar en verder. Dit doen we omdat het veredelingsproces minimaal tien in beslag neemt. Daarnaast maken we voor elke markt een aantal kruisingen, zodat we geen markten missen.
Proefvelden
In de tweede week van het jaar zijn we begonnen met het klaarzetten van de proefvelden bij NAK. Een tijdrovende klus waarbij alles op de juiste plek moet komen. Met meer dan achtduizend veldjes komt dit zeer precies. Naast de proefvelden bij de NAK hebben we nog tien andere locaties in Nederland waar we zaailingen testen op allerlei eigenschappen zoals interne gebreken, schurft, virus, Phytophthora, M. chitwoodi en schurft. Ook in het buitenland hebben tien verschillende locaties waar we zaailingen testen onder verschillende omstandigheden.
Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de blauwgevoeligheid of het onderzoek naar AM en wratziekte van onze aardappelen? Neem contact op met Jan Miggels via 06-48494990 of j.miggels@solanaholland.nl of Remko Koeman via 06-30958589 of R.Koeman@solanaholland.nl