Teler aan het woord: Peter Laan, Laan Landbouw
Deze maand gaan we in gesprek met Peter Laan van Laan Landbouw in Tollebeek. In dit interview vertelt Peter over zijn bedrijf, welke aardappelrassen hij teelt en wat hij doet om het teeltrendement te verhogen. Ook laat Peter weten dat hij tevreden is over de samenwerking met Solana Holland. Ben je benieuwd naar zijn hele verhaal? Lees dan snel verder.
Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?
Ik ben Peter Laan en heb een akkerbouwbedrijf gelegen tussen de dorpen Tollebeek en Espel in de Noordoostpolder. Mijn opa is hier in 1956 begonnen met een gemengd bedrijf. Bij het toetreden tot het bedrijf is mijn vader gestopt met melkvee en heeft de akkerbouwtak voortgezet uitgebreid met bollenteelt. In verband met de bedrijfsovername hebben we een aantal jaar geleden besloten om te stoppen met bollenteelt en alleen verder te gaan met de akkerbouwtak en een specialisatie in onder andere pootgoed.
Welke Solana Holland rassen teel je en waarom?
Wij telen voor Solana Holland Prada en King Russet. Het ras Prada is tot nu toe vrij gemakkelijk in de teelt. De aardappels kunnen vroeg geoogst worden wat op ons perceel relevant is. Daarnaast heeft dit ras veel tal, een hoge opbrengst en is sterk resistent tegen virussen. King Russet hebben wij gekozen vanwege zijn resistenties en zijn weerbare gewas. Het is een sterk gewas en kan groeien met weinig stikstof. Het aantal knollen per plant is wel erg wisselend.
teeltsysteem
In principe hanteren we voor alle rassen hetzelfde teeltsysteem. Wij sorteren ons eigen pootgoed relatief vroeg, begin november. Omdat we weten wat we zelf nodig hebben, is al vroeg duidelijk wat er afgeleverd kan worden. Het eigen pootgoed wordt mechanisch gekoeld bewaard tot ongeveer een maand voor het poten. Een deel wordt voorgekiemd en de rest rechtstreeks vanuit kisten gepoot. Afhankelijk van de bodemtemperatuur, poten wij meestal begin april. Daardoor kan de aardappel vlot doorgroeien. Oogsten doen we normaal gesproken in augustus. Na de oogst worden de aardappels opgeslagen en gedroogd op de wind in een doorwaaischuur. Hier staan ze tot ze winddroog zijn. Als het gaat vriezen gaan ze naar een geïsoleerde schuur met droogwanden.
Welke maatregelen tref je om het teeltrendement te verhogen?
Op ons perceel is het van belang dat we vroeg kunnen oogsten zodat we (meestal) in droge en daarmee goede omstandigheden kunnen rooien. Dit zorgt voor een kwalitatief goed eindproduct en zo wordt er op het perceel zo min mogelijk verreden, wat beter is voor het behoud van de bodemstructuur. Andere maatregelen die we treffen zijn het verhakselen van stro en het strooien van champost voor het poten van de aardappels. Na bijna elk gewas, zaaien we een resistente bladrammenas die de hele winter het land bedekt totdat er geploegd kan worden in het begin van het nieuwe jaar.
Wat bevalt je aan de samenwerking met Solana Holland?
De samenwerking met de Solana Holland is prima. De korte lijnen spreken mij aan. Hierdoor kan ik snel schakelen met de juiste man of vrouw indien nodig.
Wil je verder nog iets kwijt?
Ik hoop dat iedereen gezond blijft en een goed groeiseizoen tegemoet gaat!
Wil je ook in deze rubriek? Laat het ons weten via p.visscher@solanaholland.nl. Benieuwd met wie we de volgende keer in gesprek gaan? Houd onze nieuwsbrief in de gaten