Solana Holland verhandelt een breed pallet aan aardappelrassen. Door jarenlange kennis van en ervaring in uiteenlopende markten kennen wij de belangrijkste eigenschappen. Naast opbrengst vormen ook resistenties tegen ziekten en plagen een belangrijk uitgangspunt. In ons veredelingsprogramma vormt het inkruisen van dergelijke resistenties in een nieuw ras één van de doelstellingen.
Resistenties en ziekten:
Y-virus
Resistenties per markt
Voor de biologische markt heeft Solana Holland aardappelrassen met resistentie-genen tegen Phytophthora ontwikkeld, voor de exportmarkt sterk schurft resistente rassen met een hoge opbrengst en voor de fritesmarkt brede AM- en wratziekteresistente rassen die sterk zijn tegen kringerigheid. De nieuw ontwikkelde rassen zijn sterk tegen Y-virus, wat wordt gewaardeerd door onze telers.
Aardappel Y-virus
De afgelopen jaren was het Y-virus een issue. De vroege luizenvlucht en een minder goede uitgangssituatie maken het een veelvoorkomende ziekte binnen de Nederlandse pootgoedteelt. Het virus wordt verspreid door luizen en geeft in de pootgoedteelt kans op klasse verlaging of afkeuring. De kans op klasse verlaging of afkeuring is daardoor aanwezig. Dit kan tijdens de veldkeuring of de nacontrole van de NAK. De consumptieteelt kan aantasting door Y-virus ernstige opbrengstderving tot gevolg hebben.
Primaire en secundaire aantasting
We spreken van primaire aantasting wanneer de plant besmet is door geïnfecteerde luis. Wanneer de geplante knol het voorgaande jaar besmet geraakt is, spreek je van secundaire besmetting. De symptomen van een secundaire aantasting zijn duidelijk zichtbaar doordat de hele plant symptomen laat zien. Dit varieert van licht mozaïek tot krinkels en van stippelstreep tot afstervende lagere bladetages. Er is veel verschillen in gevoeligheid voor Y-virus. De NAK deelt de rassen in groepen in, namelijk nacontrole groep 1, 2 en 3, waarbij groep 1 is vatbaar is, groep 2 minder vatbaar en groep 3 weinig vatbaar.
Strenge selectie
In het veredelingsproces schenken wij veel aandacht aan het Y-virus. Zeer vatbare zaailingen worden verwijderd, evenals zaailingen die wel virus bevatten, maar geen of zeer weinig symptomen vertonen. Door strenge selectie op deze eigenschappen kent Solana Holland een aantal aardappelrassen in nacontrolegroep 3: Granola en Connect. Omdat Prada en Gaya nog relatief jonge rassen zijn, worden zij standaard in groep 1 geplaatst. Wij verwachten dat Prada en Gaya ook in nacontrolegroep 3 uitkomen.